Dacă de curând ai achiziţionat un tablou, sau intenţionezi să îţi achiziţionezi unul, şi te confrunţi cu marea dilemă: “ oare ce ramă i s-ar potrivi” , acest articol este pentru tine.

În cele ce urmează, doresc să impărtăşesc cu tine două, cele mai importante reguli de bază ale înrămării unui tablou. Mă voi referi aici strict la picturile pe pânză.

Se spune că rama este cea care poate să adauge un plus valoare unui tablou, sau din contră, îl poate „urâţi”.

Regula nr. 1- Determinarea stilului

Pentru început, vom determina care este stilul tabloului, ca mai apoi să putem alege rama. În cazul unei picturi clasice, vom opta pentru o ramă in acelaşi stil.
Această ramă poate să fie simplă ori cu ornamente. Cert este faptul că o ramă profilată şi mai lată va înobila aspectul tabloului şi îi va conferi acestuia o aură nobilă şi sofisticată.
Şi în cazul unei picturi de dimensiuni mai mici, este de preferat ca profilul ales să fie mai lat, evidentiind astfel lucrarea mult mai bine.
Un exemplu in fotografia de mai jos

Regula nr 2 Stabilirea culorii

După ce am stabilit stilul, urmatorul pas este determinarea culorii potrivite. Culoarea ramei este de mare importanţă pentru efectul final.
În privinţa alegerii culorii, avem două variante: putem să alegem o ramă într-o culoare complementară celei din tablou sau prin similaritate. Alegerea se face în funcţie de gusturile fiecăruia.
Simpla înrămare a unui tablou nu rezolvă problema, tocmai de aceea îţi recomand ca aceste două reguli să fie primordiale pentru tine, pentru a putea asigura integritatea vizual-decorativă, atât din punct de vedere stilistic cât şi vizual.
Ca şi concluzie, din proprie experienţă ştiu, că alegerea unei rame poate să fie o misiune dificila, însă urmand principiile de bază, am ajuns întotdeauna la cel mai bun rezultat