Rame prefabricate

În primul rând haideți sa explicăm ce înseamnă o ramă făcută la comandă față de o ramă pre-asamblată. Rama făcută la comandă este o ramă personalizată, unică, realizată special pentru client pentru un anumit tablou, goblen, fotografie sau orice alt obiect care se poate înrăma. Rama este astfel realizată conform indicațiilor clientului- model de ramă, dimensiune, passe-partout, etc. Ramele gata făcute sunt produse realizate industrial la dimensiuni standard, la fel și modelele și culorile folosite sunt standardizate. Acestea fiind spuse, să descoperim diferențele reale între cele două tipuri de rame și de ce în unele circumstanțe rama făcută la comandă este preferată.
Ramele personalizate sun fabricate în general fără acid, ceea ce înseamnă că materialele care se sprijină, ating sau se suprapun pe obiectul înrămat nu sunt „corozive”.

Consultanță privind înrămarea

De regula înrămarea personalizată implică o întâlnire cu clientul. În cadrul acestor consultări se va discuta despre natura, importanța și valoarea obiectului care se înrămează. Adesea, clientul dezvăluie că piesa care necesită înrămare are o importanță emoțională, sentimentală, financiară sau istorică.

Aceasta este prima și cea mai importantă diferență între ramele personalizate și ramele pre-asamblate. Atunci când cumpărați rame gata asamblate, nu există un serviciu personal, cu atât mai puțin, o consultație privind înrămarea. Aceste rame sunt realizate la scară largă, de către muncitori prost plătiți, necalificați, care asamblează monoton, fără suflet și în mod repetat rame, deseori în condiții precare de muncă.

Șansele sunt ca aceste tipuri de rame prefabricate să nu fie deloc potrivite pentru lucrări valoroase, prețuite sau importante, așa cum am subliniat anterior. Acest lucru se datorează faptului că ramele pre-fabricate sunt, în general, realizate cu cele mai ieftine iar spatele fabricat de regula din MDF de densitate medie este predominant acid. Toate aceste lucruri pot deteriora ireversibil obiectul înrămat. De exemplu sticla de slaba calitate poate cauza lipirea tabloului, pozei de sticla iar spatele acid poate deteriora obiectul înrămat.

Ce este și mai rău este faptul că, clienții nu vor fi informați, deoarece nu există nicio consultație tehnică disponibilă la cumpărarea acestor rame. Vânzătorii nu vor ști nimic din aceste lucruri și, dacă vor fi întrebați, vor spune cel mai probabil că nu știu și că nu sunt pregătiți să ofere consultanță pentru realizarea înrămării.
Nu ne așteptăm ca persoanele tinere, necalificate, deseori încă la școală și cu salarii minime, să cunoască aspectele tehnice pertinente ale materialelor, metodelor și practicilor de înrămare a tablourilor. Aceasta este o cunoaștere specializată, care poate fi dobândita în zeci de ani de experiență practică și teoretică.

Mii de variante de modele și culori

O a doua diferență între ramele executate la comandă, personalizate, și ramele gata făcute este că în cazul ramelor de productie in masa toate magazinele par să aibă același tip de ramă. Dar când clienții înramează ceva, am observat că vor ca ramele lor să fie diferite de cele pe care le au alții. Cu alte cuvinte, există o latură personală, un sentiment sau o individualitate a stilului.
Acest lucru este valabil în special atunci când clienții doresc rame clasice, cu ornamente de argint, bronz sau aur. Majoritatea acestor finisaje nu sunt disponibile sau sunt greu de găsit la majoritatea secțiunilor de rame foto. În schimb, aceste variante de finisare sunt ușor de găsit in atelierele de înrămat.

Vedeți aici peste 1500 modele de rame pe care noi le avem pe stoc.

 

Rame cu dimensiuni exacte pentru nevoile dumneavostră

Cu toate acestea,  a treia diferență este că ramele personalizate, spre deosebire de ramele pre-fabricate, pot fi realizate la orice dimensiune. Ramele pre-fabricate sunt făcute în mod invariabil la dimensiuni standard, cum ar fi 8 „x10” sau 11 „x14” sau A4, A3, etc. Cu toate acestea, datorită accesibilității la internet, a telefoanelor mobile și a imaginilor digitale, multe persoane tipăresc frecvent dimensiuni care nu se încadrează în niciunul dintre aceste standarde.
În plus, apariția imprimantelor ieftine cu jet de cerneală sau laser a făcut posibil ca oamenii să tipărească fotografiile la orice dimensiune doresc. De exemplu fotografiile panoramice sunt acum la moda, pentru care este foarte dificil sa găsim rame pre-fabricate.

A patra diferență este că în cazul ramelor personalizate, clientul poate să aleagă dintr-un paletar larg de culori. Ați observat că aproape toate ramele pre-fabricate pe care le găsim în magazine sunt albe, negre sau combinație alb negru. Deci, ce se întâmplă când un client dorește un negru mat sau altă culoare ?
Datorit ramelor personalizate clientul are posibilitatea sa aleagă dintr-un veridic caleidoscop al culorilor atât pentru rame cât și pentru passe-partout.

A cincea diferență este alegerea materialelor pentru materialul de protecție. În cazul ramelor pre-fabricate întâlnim 2 tipuri de materiale de protecție: sticlă sau plastic. Deși acest lucru este suficient pentru majoritatea oamenilor și pentru cea mai mare parte a obiectelor înrămate, există situații în care sunt necesare cerințe speciale. Clientul va cere astfel sticlă anti reflex sau sticlă mată datorită faptului că rama va fi poziționată într-o zonă cu lumină puternică unde reflexia de pe suprafața sticlei poate crea un disconfort vizual puternic.
Clientul poate intenționa să atârne rama într-o zonă aglomerată sau în zone în care există copii sau rezidenți în vârstă. În aceste condiții, obiectul înrămat trebuie să fie protejat cu o sticlă rezistentă astfel încât, în cazul în care o ramă ar cădea, să nu se formeze cioburi periculoase.
Clientul poate dori să păstreze și să protejeze o piesă de artă, un document sau un memoriu personal cu semnificație personală În acest caz folosim sticlă protectoare Ultra-Violet pentru a bloca razele ultraviolete dăunătoare.

Și să nu uităm o a șasea diferență, înrămarea amintirilor cum ar fi uniforme din război, arme vechi, echipamente sportive, etc. este imposibil de realizat în rame standard prefabricate. Utilizând ramele făcute la comandă putem înrăma orice obiect, inclusiv goblenul făcut de bunica.

Sisteme de prindere adaptate pentru fiecare ramă în parte

Cea de a șaptea și ultima diferență între cele două tipuri de rame este alegerea agățătorii și opțiunile de agățare. Majoritatea remelor pre-fabricate au montate sisteme slabe de prindere si neadecvate pentru ramele mari. Aceste sisteme de prindere au doar o deschizătură mică de care de multe ori este prea mică pentru a accepta cuie de perete de dimensiuni medii și mari.
Nu de puține ori clienții au adus la reparat rame prefabricate care au căzut de pe perete datorita sistemului de prindere prost realizat.
In cazul ramelor făcute la comanda meseriașul se asigura că sistemul de prindere este adecvat mărimii și greutății ramei și că este potrivit pentru suportul unde rama va fi agățată.